De drie ontdekkingen van de Languedoc

drie ontdekkingen van de languedoc

 

Wil je met je gezin genieten van zon, zee, een mediterraan klimaat en een prachtige omgeving, dan moet je daar vaak wel even een stukje voor rijden. Na een reis van 12 uur autorijden, ben ik deze zomervakantie met mijn vrouw en kinderen op onze vakantiebestemming aangekomen. Moe, verhit en snakkend naar een lekker koud biertje.

Een warme bries waait over ons heen als we uitstappen en de receptie binnenlopen om in te checken. Het is hoogseizoen, dus we moeten nog even wachten in de rij voordat we ons kunnen installeren op een mooie plek.
Ondertussen rennen de kinderen al het campingterrein op om te kijken wat er allemaal te doen is, en kijk ik wat om mij heen. Alsof mijn blik er vanzelf op valt, zie ik in een klein hoekje van de receptie een dame staan met wijnen. Het blijken plaatselijke wijnen te zijn. Op de vraag of we willen proeven hoef ik natuurlijk niet lang na te denken.

Of het nu de lange reis is geweest, het klimaat, de dorst…de wijn smaakt voortreffelijk. De Pic Poule de Pinet is een heerlijke witte fruitige wat ziltige wijn met een knisperige droge afdronk. Het is de wijn van deze streek. De streek waar wij onze zomervakantie doorbrengen ligt tussen Sete en Cap d’Agde in Zuid-Frankrijk. We zijn in het hart van de Languedoc. Een prachtige omgeving voor een ieder die houdt van oesters, mosselen, zon, strand en mooie wijnen.

De vakantie begint met deze verrassing gelijk goed en smaakt naar meer. Het maakt het wachten een stuk aangenamer en ik word nieuwsgiering naar wat hier nog meer voor lekkers te krijgen is. Want vakantie houden is één, maar zo nu en dan op de slippers een wijnboer bezoeken om mijn assortiment met mooie wijnen te verrijken, daar word ik natuurlijk ook heel blij van.

De wijn die ik proef, is gelijk een voltreffer. Hij combineert fantastisch met zeefruit. Ik besluit de Pic Poule de Pinet meteen te gaan importeren en deze lekkere witte wijn in het assortiment van Wereld Wijnen op te nemen.
Daar blijft het ‘gelukkig’ niet bij. Naast een welverdiende ontspannende vakantie met het gezin, bezoeken we tussendoor ook nog even onze vaste leveranciers om te horen hoe het gaat en of er nog nieuwe wijnen zijn die we nog niet kennen.

Een van de adresjes die we bezoeken, is bij onze vrienden van L’Ermitage. Hun wijnhuis ligt in de Costierre de Nimes (in Zuid-Rhône). Tot mijn grote vreugde blijken zij een heerlijk frisse Provence-achtige rosé te maken. En daar blijft het niet bij. Want we ontdekken ook een wijn van de hout gelagerde druivensoorten Viognier, Marsanne en Rousanne. Deze witte wijn is dik en romig van smaak, met een fris zuurtje en toch een vanilleboter-achtige afdronk. We besluiten ook deze twee heerlijke wijnen naar onze winkel te halen.

Onze missie is geslaagd. Na deze drie heerlijke ontdekkingen verplaatsen we ons snel weer naar het strand, waar we de plaatselijke witte wijn met een pannetje mosselen ons snel eigen maken.

Martijn Claassen

Wereld Wijnen